Frumusețe

Cum să scapi de tenul uscat pe timpul iernii

15 decembrie 2023

Iarna aduce cu ea zăpadă strălucitoare și atmosfera superbă de sărbători, dar, din păcate, aduce și o problemă comună pentru multe dintre noi – tenul uscat. Vântul rece, aerul uscat și încălzirea interioară pot să pună la încercare pielea noastră, lăsând-o uscată și lipsită de strălucire. Cu toate acestea, există speranță! Cu o îngrijire corespunzătoare, produsele corecte de înfrumusețare dar și câteva alimente și suplimente benefice, poți avea o piele hidratată și sănătoasă în sezonul rece.

Și eu mă confrunt cu o piele uscată pe timpul iernii de mulți ani,  în unele perioade ( când este ger) tenul devine chiar sensibil, cu iritație, însă am învățat în ultimii doi ani, mai bine ca niciodată, cum să am grijă de el. Vizitele mai dese la dermatolog ( Oana Spânu) de la care am învățat că o rutină mai simplă, cu produsele potrivite, este mai sănătoasă,  o alimentație mai curată și un pic de ajutor și din partea suplimentelor, tenul chiar poate arăta strălucitor și sănătos pe toată perioada iernii.

Iată câteva sfaturi ( pe care le-am primit de specialiști) dar și produse pe care le folosesc în această perioadă, pentru a-mi menține pielea frumoasă chiar și în cele mai reci zile de iarnă.

  • Curățare Blândă: Începe cu o rutină de curățare blândă. Alege un gel sau ulei de curățare hidratant, care să elimine impuritățile fără a deshidrata pielea. Evită să folosești apă fierbinte, deoarece aceasta poate să usuce și mai mult pielea.
  • Exfoliere cu măsură: Exfolierea este importantă, dar în exces poate agrava tenul uscat. Eu am pățit-o o dată și tenul meu a fost extrem de iritat. Așadar, optează pentru un exfoliant chimic sau un scrub cu particule fine, și folosește-l doar o dată sau de două ori pe săptămână, nu mai mult.
  • Hidratare intensivă: Folosește o cremă hidratantă bogată în ingrediente emoliente precum acidul hialuronic, glicerina sau uleiurile naturale (de exemplu, ulei de argan sau ulei de jojoba). Aplică-o imediat după curățare, când pielea încă este umedă pentru a bloca umiditatea. De două ori pe săptămână și o mască hidratantă, seara.
  • Protecție Solară: Nu neglija protecția solară în iarnă. Avem tendința să uităm de SPF iarna, însă soarele poate fi la fel de dăunător pentru piele, chiar și când este acoperit de nori, plouă sau ninge. Folosește o cremă cu factor de protecție solară pentru a-ți proteja pielea de razele UV.

Produsele pe care le folosesc în această perioadă

  1. Sebiaclear SVR – Concentrat anti-imperfecțiuni, anti-roșeață, cu efect de netezire. Pentru toate tipurile de piele cu tendință acneică, sensibilizată.  Pe acesta îl folosesc doar seara.
  2. Apa termală Ivatherm – Calmează și protejează pielea sensibilă. Eu nu plec nicăieri fără ea, ba chiar am una și în geanta de sport
  3. Crema contur ochi – Dermafirm – Este genială, bogată în vitamine, ajută la regenerarea celulară și reducerea semnelor de îmbătrânire.
  4. Crema de zi –  La Mer – hidratează  în profunzime pielea și o calmează, ajutând la vindecarea uscăciunii (cu care eu mă confrunt iarna). Este ideală pentru pielea uscată., iar eu o folosesc dimineața și seara.
  5. Crema pentru gât și decolteu – Dermafirm – este o cremă anti-îmbătrânire, care oferă hidratare și ingrediente active precum colagenul și adenozina, pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii și a reda strălucirea.

Dincolo de partea de îngrijire, alimentele cu un conținut ridicat de apă ajută și ele la hidratarea întregului organism. În perioada asta ar fi bine să nu ocolești fructele,  precum: portocale, mandarine, kiwi, mere dar și legumele: roșii, morcovi, dovlecei, castraveți si țelină. Peștele gras (somon) și semințele de in ajută și ele pielea deoarece conțin acizi grași, omega-3 și omega-6.

Evită următoarele obiceiuri

Dusurile lungi și fierbinți 

Știu, sunt relaxante, în special în sezonul rece! Dar acestea pot usca pielea, deoarece căldura îndepărtează uleiurile naturale de la suprafața acesteia. Un sfat pe care și eu l-am primit de la medicul meu dermatolog atunci când a aflat că uit să mai ies din duș. Recomandarea este la cel mult cinci minute, la o temperatură medie/caldă a apei, în nici un caz fierbinte. Imediat după duș, aplică o crema hidratantă, funcționează foarte bine pe pielea umedă. Nu uita și de crema pentru corp.

PONT: nu te șterge pe față cu prosopul (în nici un caz nu freca fața cu prosopul), lasă apa să se usuce pe piele, ba chiar la un minut după ce ai ieșit din duș (când pielea încă mai este puțin umezită) aplică uleiul/crema/serumul pe față. Astfel va intra mai bine și mai ușor în piele.

Te speli prea des pe față

Să explic! Când vine vorba de ten trebuie să ai grijă la frecvența și intensitatea scrub-urilor… zilnice. Da, da! Am auzit de la unele persoane că fac asta zilnic. Deloc sănătos! Spălarea și curățarea excesivă a pielii poate distruge bariera naturală și o poate face vulnerabilă la o grămadă de probleme, precum și dezactivarea echilibrului pH-ului. Acest lucru poate duce la durere, roșeață, descuamare și mâncărime.

Pielea după curățare trebuie să fie netedă și catifelată, să nu “scârțâie” pentru că acela este primul semn de supra curățare. Dacă tenul se simte uscat, aspru și mai ales iritat,  atunci produsul de curățare este prea dur sau exact cum spuneam mai sus, te-ai spălat prea des.

Este recomandat să te speli pe față de două ori pe zi, dimineața și seara. Și atenție! Curățarea tenului înainte de culcare este extrem de importantă pentru a elimina tot machiajul, murdăria și uleiul care s-au acumulat pe ten pe parcursul zilei. Încă aud în jurul meu persoane care nu iau în serios înggrijirea de seară, și a asta pentru că era prea obosită sau machiajul a ieșit prea bine!!!

Suplimentele ajută enorm

Este important să reții că suplimentele nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată și îngrijirea corespunzătoare a pielii. Consultă și un medic înainte de a începe un nou regim de suplimente, dacă nu ești încă familiarizată cu astfel de produse.

Iată câteva suplimente care ajută:

  • Vitamina D: Iarna, expunerea la soare poate fi redusă, ceea ce poate duce la niveluri scăzute de vitamina D. Acesta este important pentru sănătatea pielii și poate ajuta la menținerea hidratării.
  • Vitamina C: Este un antioxidant puternic care ajută la protejarea pielii de daunele provocate de radicalii liberi și poate promova un ten strălucitor. De asemenea, stimulează producția de colagen, esențial pentru elasticitatea pielii.
  • Omega-3: Acești acizi grași esențiali contribuie la menținerea sănătății pielii și la reducerea inflamației. Poți lua suplimente cu ulei de pește sau să mănânci alimente bogate în omega-3, cum ar fi somonul sau semințele de chia.
  • Acid hialuronic: Acest supliment poate ajuta la menținerea hidratării pielii, deoarece acidul hialuronic atrage și reține apa în celulele pielii.
  • Coenzima Q10: Acest antioxidant poate ajuta la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ și poate contribui la menținerea unui ten sănătos și strălucitor.
  • Zinc: Zincul este extreeeeem de important pentru sănătatea pielii și poate ajuta la controlul acneei și la menținerea unui ten curat și strălucitor.
  • Colagen: Colagenul este o proteină esențială pentru piele, păr și unghiile sănătoase. Suplimentele de colagen pot ajuta la menținerea elasticității pielii. One of my favorite:)

Z+M+A, Omega 3 și Colagen Peptide le găsiți pe winwin.fit 

Concluzie:

Iarna nu trebuie să fie o luptă pentru pielea ta. Cu puțină atenție și alegerea produselor potrivite, poți să te bucuri de o piele hidratată și strălucitoare chiar și în cele mai reci zile. Amintește-ți să urmezi o rutină de îngrijire corespunzătoare, să te hidratezi bine și să acorzi atenție specială protecției solare. Astfel, vei putea să îți menții frumusețea naturală pe tot parcursul iernii. Pentru mai multe sfaturi și informații despre îngrijirea pielii, nu ezita să consulți și un specialist în dermatologie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply