Confortul cu care ne-am obișnuit de-a lungul anilor ne-a adus efecte nocive asupra planetei. Pier specii de animale, plante, pădurile sunt distruse, apele secate. Încălzirea globală nu este un mit, colectarea și reciclarea selectivă au trecut la rangul de necesitate, ba chiar de obligație acolo unde nu sunt rezultatele dorite. Da, multe încă nu pot fi controlate în totalitate de către noi, însă obiceiurile mici și zilnice ar putea avea un impact considerabil asupra mediului. Cum să trăim fără risipă, cu mai puțin și de calitate, cum să folosim energie regenerabilă, cum să cumpărăm doar alimentele de care avem cu adevărat nevoie, cum învățăm să nu le mai aruncăm atât de ușor, ci să le refolosim sau pur și simplu cum ar fi să nu mai cumpărăm apă îmbuteliată în plastic? Cum ar fi…
Prima schimbare vine din bunul simț, din respect pentru locul în care trăim, copii, noi. De aceea este nevoie mai mult ca oricând să vină clipa schimbării. Dar a schimbării adevărate, nu a promisiunilor pe care ni le facem poate prea lejer și pe care le ascundem, ulterior, în sertare ascunse ale minții. Am început, alături de George, să dezvoltăm obiceiuri sănătoase și cu grijă față de mediu, cu pași mici, dar siguri. Sustenabilitatea joacă astăzi un rol foarte important în viața noastră, de la casa în care locuim, modul în care ne deplasăm și până la produsele pe care le consumăm zilnic. Și aici este o problemă mare, pentru că risipa de alimente nu mai este doar un subiect de dezbatere, este o realitateîngrijorătoare, alături de poluarea prin emisii de carbon sau cu plasticul din oceane.
Îmi pasă de felul în care va arăta viitorul și cred că risipa de alimente trebuie să înceteze. Susțin, alături de Grundig, mișcarea globală „Respect Food” care, așa cum îi spune și numele, reprezintă o filosofie axată pe un stil sănătos de a mânca și pe preocuparea pentru consumul responsabil al hranei. Cum putem schimba lucrurile în bine? Cum putem preveni risipa hranei? Cred că răspunsul este unul singur – cu obiceiuri sănătoase, responsabile și consecvente.
Gătești cu ce găsești. Uită-te de fiecare dată cu atenție în frigider, înainte să cumperi alte ingrediente. Lasă-te inspirat de cele pe care le ai deja la dispoziție și fii creativ.
Reinventează rețete cu ingredientele rămase. Adună ingredientele care ți-au rămas după ultima sesiune de gătit și imaginează-ți o altă rețetă în care să le pui în valoare!
Gătește local pentru un efect global. Încurajează producătorii locali. Gătește cu ingrediente de sezon și previi astfel atât risipa alimentelor importate, cât și poluarea survenită din transportul lor.
Fructifică prospețimea. Dacă un ingredient din frigider nu mai arată la fel de proaspăt ca atunci când l-ai cumpărat, nu înseamnă că și-a pierdut și proprietățile nutritive. Tehnologia din ziua de azi ajută și chiar conservă proprietățile alimentelor pentru timp îndelungat. Așa că folosește-le cu încredere.
Acum ne este mai la îndemână ca oricând să fim responsabili și asta mai ales datorită tehnologiei, care ne aduce un plus de confort și de eficiență. În zilele noastre, combinele frigorifice au tehnologii care le transformă în capsule ale timpului – ca FullFresh+, care menține prospețimea ingredientelor sau VitaminCare Zone care păstrează nivelul de vitamina C din legume și fructe. Iar cuptoarele Divide&Cook gătesc două feluri de mâncare în același timp, ca să faci ceea ce îți place, însă consumând mai puțin. Și pentru că suntem mai conectați ca oricând, îți poți gestiona timpul mai bine folosind electrocasnicele inteligente Grundig HomeWhiz, chiar și atunci când nu ești acasă.
Vă invit pe Food Journey, la o discuție despre mâncare, despre respectul pentru mâncare. Pe această platformă de comunicare, găzduită pe unbusy.ro, realizată în parteneriat cu Grundig, veți găsi sfaturi și idei pentru un stil de viață sustenabil, unul în care prețuim alimentele și prin asta, și mediul înconjurător.
1 Comment
[…] prin casă și le trag repede în tigaie, apoi arunc ouă peste. Deliciu cu pâine prăjită. Aici, Lorena are mai multe ponturi și rețete pe blogul […]