Când auzi cuvântul -disciplină- te duce cu gândul instant la ceva ce ai de făcut, pe care poate ai uitat, nu ai vrut, ai ignorat sau pur și simplu ai amânat. Pentru că, da, atunci când nu vrem să facem lucruri, de cele mai multe ori amânăm! Cu toată disciplina mea de fier, recunosc că și eu mai fac asta, dar destul de rar. Însă o disciplină menținută constant în stilul de viață, înseamnă o bună organizare, un scop clar, puternic, idei și dorințe care nu oscilează, ci sunt duse până la capăt cu stoicism.
Pentru mine, disciplina înseamnă cea mai frumoasă dovadă de iubire pentru sine. Obiceiul, rutina, regulile, îmi plac și mă țin concentrată. Sunt ca un antrenament continuu care mă ajută să obțin performanțe profesionale dar și personale. Nu, disciplina nu vine la pachet, la naștere, ea se educă, iar cea mai la îndemână modalitate prin care ne putem antrena corpul și mintea pentru asta…este indiscutabil, sportul. Dar ajung și acolo!
Cum faci să ai o disciplină corectă în stilul tău de viață? Stabilești obiective clare și dezvolți obiceiuri sănătoase. Las mai jos câteva idei/sfaturi care sigur te pot ajuta, dar atenție rezultatul nu vine pe loc, ci durează.
Stabilește-ți obiective: Începe prin a identifica ce obiective dorești să atingi în viața ta. Acestea pot fi legate de carieră, sănătate, relații sau orice alt domeniu important pentru tine. Obiectivele bine definite îți vor oferi direcție și motivație.
Creează un plan de acțiune: După ce ai stabilit obiectivele, dezvoltă un plan pentru a le atinge. Descompune obiectivele mari în pași mai mici și stabilește termene limită pentru fiecare pas. Nu te grăbi!
Prioritizează: Asta îmi place cel mai tare, pentru că este important să știi care sunt sarcinile sau obiectivele în fiecare zi. Stabilește o listă și concentrează-te DOAR pe ele.
Creează rutine zilnice: După un timp vei depinde de ele, sunt extrem de importante. Așadar, dezvoltă rutine zilnice care să te ajute să fii mai organizat și eficient. O rutină stabilă îți poate facilita planificarea și te poate ajuta să eviți procrastinarea, bate-o vina:)
Gestionează timpul: Încearcă să acorzi fiecărui task și un timp (da, da, pe ceas), astfel reușești să organizezi tu mersul lucrurilor, și nu invers. Iar la finalul zilei vei vedea că toate sunt făcute. #magie
Stabilește limite: Învață să spui “nu”. Adică NU te supraîncărca cu prea multe responsabilități sau proiecte, deoarece te pot duce la stres și epuizare.
Auto-motivație: Învață să te motivezi singur. Gândește-te la motivele pentru care vrei să atingi obiectivele tale și folosește această motivație pentru a-ți menține disciplina.
Învață din eșecuri: Eșecurile fac parte din procesul de atingere a obiectivelor. Nu te descuraja dacă ceva nu a ieșit bine într-o zi, învață din asta și folosește momentul ca o oportunitate de creștere.
Monitorizează-ți progresul: Ține evidența progresului tău către atingerea obiectivelor. Notează undeva în telefon tot ce faci, iar peste o săptămână, două, uită-te în urmă, asta te va ajuta să vezi câte ai făcut și să te menții motivat.
Adaptează-te: Stilul de viață și obiectivele tale pot evolua. Fii dispus să-ți ajustezi planul și să-ți schimbi strategiile în funcție de circumstanțe.
Asigură-ți timp pentru odihnă: Odihna este extrem de importantă și esențială pentru menținerea productivității. Oferă-ți suficient timp pentru a te relaxa și a-ți reîncărca bateriile.
Prioritizează sănătatea mentală: Nu neglija sănătatea ta mentală. Încearcă să gestionezi stresul cu meditație sau yoga, și mai ales cu SPORT/MIȘCARE, dacă reușești.
Caută susținere: Discută cu prietenii, familia sau chiar cu un terapeut despre obiectivele tale și despre disciplina ta. O susținere externă poate fi de mare ajutor.
Așadar, disciplina nu este ceva care se dezvoltă peste noapte, ci durează, cum spuneam…este un antrenament continuu și intens care necesită practică și determinare.
Legătură între sport și disciplină? OH, DA!
Eu am reușit prin sport să ajung la o disciplină de fier. Antrenoarea mea, Ionela, îmi spunea în primii ani de pilates – ”sportivul disciplinat știe că succesul/rezultatul vine din disciplina de a respecta planul de antrenament și de a face alegeri sănătoase pe termen lung. Fie că este nevoie să meargă la antrenament în zilele ploioase, geroase sau să se antreneze în perioadele aglomerate din viață, el trebuie să rămână consecvent și perseverent„. Am rămas cu asta în minte și azi, după 6 ani de când lucrăm împreună, și este motto-ul meu zilnic.
Prin sport, am învățat să îmi gestionez emoțiile și stresul în mod sănătos, fără să mă las copleșită de ele. M-a ajutat să dezvolt răbdare, concentrare și control emoțional, calități care acum îmi folosesc și profesional.
DA, relația dintre sport și disciplină este una strânsă și benefică pentru dezvoltarea personală și profesională. Prin stabilirea obiectivelor clare, respectarea programului de antrenament, autodisciplina în alimentație și odihnă, gestionarea emoțiilor și învățarea din eșecuri, poți construi o bază solidă pentru succesul lor în toate aspectele vieții. Disciplina în sport nu doar te ajută să atingi performanțe remarcabile, ci te înzestrează și cu calitățile necesare pentru a deveni persoane mai echilibrate, concentrate și motivate.
DISCIPLINĂ=RUTINĂ 🙂
No Comments