Interviuri

Mirela Mateescu, curator de vinuri: ”doamnele preferă vinul alb și vinul rose, dar există și excepții de la regulă„

15 mai 2023

1. Cine ești și de unde vii?
Sunt Mirela Mateescu, am 43 de ani, mamă de doi puști fabuloși de la care învăț în fiecare zi câte ceva, și sunt tot mai convinsă că au venit în viața mea cu un scop clar, de a face din mine un om și mai bun. Sunt o fostă corporatistă, 15 ani am stat în domeniul real estate, unde mi-a plăcut și am învățat enorm de multe, de la contracte și planuri de construcții, până la negocieri, strategii de marketing, customer satisfaction, teamwork, KPI, proceduri și structuri. Toate acestea m-au pregătit pentru jungla care este antreprenoriatul românesc, mai exact, într-o seară, după birou, am ajuns la un eveniment cu o degustare de vin… și de atunci s-a deschis Pandora.

2. Înainte de antreprenoriat ce funcție/job ai avut?
La 18 ani am început să lucrez la Instituto Cervantes (Institutul Cultural al Ambasadei Spaniei) în recepție. Răspundeam la telefoane, făceam copii xerox, cafea, înscrieri la bibliotecă sau la cursurile de spaniolă. După trei ani de Instituto Cervantes am aplicat la un post în secția consulară a Ambasadei Spaniei unde vreme de cinci ani m-am delectat cu dosarele de viză ale românilor care plecau în Spania. Apoi au venit peste mine anii de imobiliare menționați mai sus, și târziu, la 36 de ani m-am întâlnit cu antreprenoriatul. Cred tare mult că a fost timingul perfect, deși mama îmi zicea să mă las de nebunia asta și să mă bucur de cariera frumoasă pe care mi-o construisem și care însemna stabilitate și predictibilitate.

3. Ce te-a determinat să devii antreprenor în industria vinurilor?
Pentru un om ca mine care adoră să lucreze în echipă și să meargă zilnic într-un loc unde are oameni cu care să facă lucruri faine, antreprenoriatul mi-a dat la început cu atac de panică. Îmi aduc și acum aminte, în prima mea zi de antreprenor, mi-am luat laptopul, un caiet studențesc unde îmi notasem to do-ul din săptămâna aceea, carioci colorate și m-am dus la M60, să lucrez din cafenea, că brusc nu mai aveam birou și așa știam eu că lucrează antreprenorii… de peste tot.  Nu a fost ușor deloc, dar nici nu m-am lăsat. Eu am vrut în antreprenoriat ca sa învăț, să studiez și mai multe despre vin și să îmi permit libertatea de a merge în vizită la o cramă… marțea :)) sau la concursuri de vin joia dimineața, fără să îmi iau liber de la birou. Așadar, am vrut libertate deplină pentru a-mi duce pasiunea la nivelul de specialist.

4. Cum reușești să te diferențiezi față de cei din domeniu?
Domeniul este plin de oameni frumoși care iubesc vinul, fie că îl produc, îl comercializează sau vorbesc despre el în diverse contexte, așa cum fac și eu. Toți avem aceeași misiune, să ajungem cu mesajul, cu povestea gustului sau a cramei la cât mai mulți oameni și să îi facem atenți la ce au în pahar, pentru că nu degeaba se spune despre vin că dezleagă limbile și apropie oameni. Cred că diferențiatorul meu este faptul că provin din rândul ne-inițiatului și nu am uitat acest lucru. Și eu credeam că aromele de flori albe și căpșuni sunt doar chestii de marketing lansate pentru procesul de vânzare, dar după primul curs am descoperit că nu este așa și din curiozitate am început să vreau să cunosc mai mult.

Vinul este pentru toată lumea, pentru orice moment al zilei, atâta vreme cât te uiți la el ca la ceva special și magic, purtător de arome și gusturi care te transpun într-un anume moment din amintirile tale, mai ceva ca un exercițiu de meditație sau mindfulness. Eu vorbesc mult despre descoperire și degustare, nu despre băut vin pur și simplu. Cred că asta mă diferențiază: căldura, pasiunea, încăpățânarea și cuvintele inteligibile pe care le pun în slujba cuceririi consumatorului.

5. Organizezi evenimente și recent ai deschis și un spațiu în acest sens, A46. Unde îl găsim și care este scopul acestui loc?
Organizez evenimente, cursuri și degustări de vin încă din 2016, însă din decembrie 2022 am mai bifat un vis pe wishlist: împreună cu partenerul meu, Dani Ene, antreprenor de succes în lumea serviciilor de mutări interne și internaționale, am deschis porțile unui loc superb, A46.

Noi ne-am dorit tare mult un loc în care să bem o cafea bună, un vin excepțional, să punem lângă ceva gustos, și să devină acel loc liniștit în care sa ne adunăm cu prietenii dar și cu cei dornici de învățare. Decizia a venit firesc și natural, instinctiv și intuitiv, pentru că de când am văzut casa prima dată, am știut că va renaște în seri cu poezie, muzică, teatru, film, evenimente și petreceri private dar mai ales cu degustări de vin. Descoperind povestea casei (a aparținut Miliței Pătrașcu, pictoriță și sculptoriță în anii ‘20- 30, eleva marelui Brâncuși, care ziua crea și seara organiza petreceri pentru artiștii vremii, chiar în parterul casei unde ne desfășurăm noi acum activitatea) am considerat că cel mai frumos lucru pe care am putea să îl facem ar fi acest arc peste timp și o sută de ani mai târziu să umplem casa tot cu râsete și voie bună, cu pahare pline și cu artă în toate formele ei.

A46 Venue for coffee, bubbles and more se găsește pe Aleea Alexandru 46 și este deschis publicului de luni pana duminică, între orele 8:00-22:00.

6. Ce înseamnă o degustare de vin?
O degustare de vin este un moment pe care ți-l vei aduce aminte multă vreme. Este o “meditație ghidată” printre arome și gusturi la un produs creat cu multă dragoste de oameni care au avut grijă de pământ și de vie și care cu voia lui Dumnezeu s-a bucurat de suficiente ore de soare și stropi de ploaie cât să ajungă la maturitate perfectă și complexă pentru a putea fi desăvârșit ulterior în vinul care te cucerește. Dar este și un moment de educație foarte bun pentru că afli foarte multe lucruri utile ce te pot face un mai bun cunoscător la tine acasă: temperatura corectă de servire, paharul potrivit, asocieri culinare potrivite, cum cumperi un vin din mulțimea de vinuri de pe raftul supermarketului sau dintr-un meniu de vin dintr-un restaurant, cum alegi un vin pentru un prieten, cum și cât timp păstrezi un vin pe care nu l-ai terminat într-o seară. O degustare de vin este cunoaștere și bucurie, stropite cu arome și cu veselie (de observat cum se schimbă fizionomia unui om înainte și dupa 1, 2 pahare de vin:) )

7. Ce vin preferă doamnele?
Oh, bună întrebare! De regulă, doamnele preferă vinul alb și vinul rose, dar există și excepții de la regulă. Există o plăcere clară către vinurile mai lejere, fructate sau florale, vinurile prietenoase, dar am întâlnit și femei care preferă vinul roșu, sec, taninos, puternic structurat și complex, deci acesta nu mai este doar în meniul preferat al domnilor.
Și am mai auzit eu că pe lângă un vin prietenos și savuros, doamnele mai preferă și “VIN spre casă, iubito” și atunci trebuie să mai scoată un pahar pe masă. Un altfel de vin preferat de doamne este și spumantul, denumit generic prosecco, mai ales că poate fi foarte ușor asociat cu preparate lejere și cremoase, cu salate sau doar cu o carte într-o sâmbătă dimineață…

8. Ce vin ne recomanzi seara? Dar vara aceasta?
Eu sunt oarecum meteo sensibilă. Beau vinuri albe vara când este foarte cald, vinuri roșii în anotimpul rece, rose-urile merg doar în aprilie-mai. În schimb spumant beau oricând! Eu seara aș desface o champagne, dar dacă cina este redusă la câteva bucățele de brânză maturată, atunci lângă aș pune un pahar de vin roșu, intens, fructat și condimentat. Cu ocazia asta împușc și doi iepuri: antioxidanți și resveratrol, atât de iubiți de doamne. Dacă seara de vară este toridă, atunci un rose floral sau un vin alb ușor frizzante și foarte bine răcit.

9. Vin…Oriunde? dar și oricând? 🙂
Daaa, numele a fost găsit cel puțin interesant nu doar de către doamna de la Registrul Comerțului care mi-a înmânat certificatul de înregistrare al firmei, dar și de publicul masculin, din diverse întâlniri de business, networking, unde mă prezentam cu “sunt Mirela Mateescu și reprezint propria companie, VinOriunde”… îți imaginezi ce chicoteli stârneam… Și da, numele îi face cinste, am făcut degustări în București, Constanța, Iași, Sibiu, Timișoara, Brașov, Predeal, în hoteluri, la ballroom-uri, în wine baruri, în restaurante, pensiuni, ba chiar și în clinici de beauty, showroom-uri auto,  saloane de coafură, galerii de artă, muzee, pe plajă, în palate, pe iarbă în fața Ateneului și sus pe Arcul de Triumf, pentru că da, vinul ne poate însoți oriunde avem motiv de sărbătoare.

10. Îți aduci aminte de prima degustare? Unde, când și cum a fost?
Prima degustare de tip atelier am ținut-o la Vino, wine barul de pe strada Mihai Eminescu. A fost atât de plină de emoție. Am invitat acolo antreprenorii unei comunități de business networking pe care i-am cunoscut în vremea mea de corporatistă în imobiliare. Nu am cum să uit vreodată nodul care mi s-a pus în gât când s-a făcut liniște în sală și cele 20 de persoane se uitau la mine avide de curiozitate, să le povestesc despre cele cinci vinuri pe care le alesesem pentru seara aceea. Îmi amintesc și vinurile, toate soiuri românești.

11. Cel mai scump vin înseamnă că este și cel mai bun?
Dupa părerea mea, cel mai bun vin este cel care îți place ție. Poate fi o champagne, un Syrah sau o Fetească Neagră, un super toscan, un Pinot Noir de Lume Nouă, un Cab american, ușor maturat, un cupaj interesat din sudul Franței sau un cuceritor Ribera del Duero din Spania. Depinde mult și de preparatul culinar care îi va sta alături, precum și de companie, dacă îl savurezi lângă un domn, o prietenă sau o gașca veselă.

12. România se laudă cu vinuri foarte bune. Putem concura cu cele din afară?
Romania este un jucător foarte important în lumea vinurilor și de mai bine de zece ani încoace sunt foarte multe crame care aduc acasă premii importante de la cele mai prestigioase concursuri internaționale din Asia și Europa. Vorbim aici de medalii de argint și aur la competiții unde ajung peste 2500 de probe de vin, din toată lumea. Avem cu ce să ne lăudăm, da!

Publicația londoneză Decanter ne-a punctat cu peste 90 de puncte multe vinuri de la producători români, iar faimosul Robert Parker a acordat și 92 de puncte unui Cabernet produs aici, la noi, de o cramă cu ștate vechi. Busuioaca noastră de Bohotin încântă jurații din multe concursuri și îmi vin în minte acum minimum trei producători care au primit medalii de aur pentru vinurile lor produse din acest soi. Ocupăm un onorabil loc 13 mondial și șase în Europa ca și producători. Accesând din ce în ce mai multe fonduri și vinificatori cu experiență, vinurile românești pot ajunge departe, dar ar avea și susținerea necesară din partea autorităților și ministerelor de resort.

13. Cât trebuie să coste o sticlă de vin bună?
În supermarket, pentru un vin bun ar trebui să scoatem din buzunar de la 35-40 de lei în sus, în magazinele specializate și cele online unde avem gamele de horeca și importuri, pentru un vin bun ar trebui să ne orientăm de la 100-150 de lei în sus, până unde îmi permite bugetul. Dacă sunt ediții limitate și foarte speciale, atunci ne ducem către un buget de 300-500 lei.

14. Găsim vin bun în orice magazin/supermarket?
Da, găsim. Fiecare producător are game atât pentru marele retail cât și pentru horeca, de aceea trebuie să fim atenți la puncte și medalii pe care le găsim sub formă de stickere lipite pe sticlă, să fim atenți la anul recoltei și să cumpărăm vinul alb și cel rose cât mai proaspăt, cât despre cel roșu, să îi lăsăm măcar 2-3 ani de la recoltă să se așeze bine în sticlă. Cât despre importuri, cei care aduc vinuri de la producători din întreaga lume, aduc și vinuri lejere și ușor de consumat de 50-60 lei, dar și rarități de 1000 lei sticla. Bugetul și curiozitatea fiecăruia dictează până unde mergem.

15. Cel mai bun vin pe care l-ai gustat până acum se numește…… Vega Sicilia, Reserva.
Un Ribera del Duero, cupaj de Tempranillo – soi spaniol și Cabernet Sauvignon produs la una dintre cele mai renumite crame din Spania. Ceva incredibil, multe fructe negre coapte, mure, afine, note de ciocolată, cuișoare, un vin corpolent, intens, dar în același timp cu taninuri rotunde și catifelate. Un post gust impresionat de lung și savuros cu iz de migdală și alune coapte. Un vin memorabil pentru mine!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply