Lifestyle

Importanța Magneziului, Zincului și Vitaminei B6 – Z+M+A

18 decembrie 2023

Nu este întotdeauna ușor să cumperi și să pregătești mese proaspete și sănătoase în fiecare zi. De aceea rolul suplimentelor nutritive este să îmbunătățească dieta obișnuită și astfel să asigure un aport sănătos de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului​​. Chiar și cu o dietă sănătoasă, pot apărea deficiențe nutriționale. Eu, spre exemplu, la ultimele analize, acum șapte luni, am ieșit cu deficit de calciu și magneziu, plus o ușoară anemie.

Consumul adecvat de vitamine și minerale este crucial pentru sănătatea pe termen lung a sistemului imunitar, oaselor, articulațiilor ( pe care eu le-am întins și rupt de vreo trei ori)  și inimii. De aceea, complexul de vitamine zinc, magneziu și vitamina B6 are o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De mai bine de două luni de zile și eu folosesc un astfel de complex ( îl găsiți pe WINWIN.fit) și mă bucur deja de o stare mult mai bună, mai ales că mă ajută în perioada asta la reducerea oboselii.

 

Hadeți să vă explic câteva beneficii:

Magneziu: Este un mineral esențial, important pentru sănătatea mușchilor, oaselor și sistemului imunitar. De asemenea, ajută la controlul stresului și îmbunătățește circulația sângelui. Un deficit de magneziu poate duce la diverse afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau boala Alzheimer​​.

Vitamina B6: Joacă un rol esențial în construirea și menținerea țesuturilor musculare, este necesară în absorbția proteinelor și grăsimilor, și contribuie la reducerea oboselii și extenuării. De asemenea, vitamina B6 are un rol major în reducerea simptomelor de depresie, reglarea stărilor de dispoziție, menținerea sănătății creierului și poate ajuta la prevenția Alzheimerului. Este eficientă și în ameliorarea simptomelor pre-menstruale​​​​.

Zinc: Zincul este important pentru sistemul imunitar, dezvoltarea organismului, vindecarea rănilor și este prezent în fiecare celulă​​. Proprietățile antioxidante ale zincului pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și prevenirea bolilor cronice. Are beneficii și pentru sănătatea sexuală, vindecarea pielii și prevenirea osteoporozei​​​​​​. Zincul joacă un rol și în prevenirea problemelor neurologice.

Este recomandat să folosești aceste suplimente dacă dieta ta nu asigură cantitățile necesare de magneziu, vitamina B6 și zinc sau în cazul anumitor afecțiuni ce pot duce la deficitul acestor nutrienți. Totuși, este important să consulți un medic înainte de a începe orice regim de suplimentare pentru a evita dozele excesive și posibilele interacțiuni cu alte medicamente sau afecțiuni existente.

Pe lângă suplimente, mai poți obține cantitățile necesare de magneziu, vitamina B6 și zinc din dietă.

Magneziu:

  1. Legume cu frunze verzi: spanac, varza Kale, varza verde​​.
  2. Nuci și semințe: semințele de dovleac, migdale, semințele de floarea-soarelui, nucile braziliene, nucile caju, nucile de pin, semințele de in, nucile pecan​​.
  3. Pește gras: macrou, somon, halibut, ton​​.
  4. Boabe de soia, fasole, mazăre, linte​​.
  5. Fructe de avocado​​.
  6. Banane​​.
  7. Ciocolată neagră​​.
  8. Lactate degresate: iaurt, brânză de capra, mozzarella​​.
  9. Fructe uscate​​.
  10. Ierburi aromatice uscate: coriandru, mărar, salvie, busuioc​​.

Vitamina B6:

  1. Carne: pasăre, carne de vită​​.
  2. Legume: spanac, ardei gras roșu, mazăre, broccoli, sparanghel, igname, cartofi​​.
  3. Banane​​.
  4. Semințe și nuci: semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, caju, alune, fistic, arahide​​.
  5. Ierburi și condimente uscate: pudră de ardei iute, boia de ardei, usturoi uscat, tarhon, salvie măcinată, busuioc, arpagic, mentă uscată, cimbru, curcuma, rozmarin, mărar, foi de dafin, pulbere de ceapă, maghiran, oregano​​.
  6. Tărâțe și cereale integrale: orez brun
  7. Fasole și leguminoase: fasole, soia, năut, linte​​.

Zinc:

  1. Carne de porc, vită, miel​​.
  2. Stridii și alte fructe de mare: crab, midii, creveți​​.
  3. Leguminoase: năut, lintea, fasole​​.
  4. Semințe: cânepă, dovleac, susan, in​​.
  5. Nuci: caju, migdale, alune de pădure, mugurii de pin​​.
  6. Lactate: brânză, lapte​​.
  7. Ouă​​.
  8. Cereale integrale: quinoa, chia, amaranth, orez brun, ovăz​​.
  9. Cartofi: normali și dulci​​.
  10. Ciocolată neagră​​.

Aceste alimente nu numai că sunt bogate în magneziu, vitamina B6 și zinc, dar oferă și o gamă largă de alți nutrienți esențiali, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă. Totuși și aici este important să consulți un specialist în nutriție sau un medic pentru recomandări personalizate, în special dacă ai condiții de sănătate specifice.

Suplimentele cu magneziu, vitamina B6 și zinc pot fi benefice în următoarele situații:

Dieta Deficientă: Nu toate dietele asigură cantitățile necesare de nutrienți. De exemplu, vegetarienii sau persoanele cu restricții alimentare pot avea deficiențe de zinc sau B6.

Absorbție Redusă: Anumite condiții de sănătate sau medicamente pot reduce capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente.

Nevoi Specifice de Sănătate: De exemplu, femeile însărcinate sau în perioada de menopauză pot avea nevoie de mai mulți nutrienți, la fel și persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice.

Reducerea Stresului și Îmbunătățirea Stării de Spirit: Vitamina B6 și magneziul pot reduce stresul și pot îmbunătăți starea de spirit, iar zincul poate susține funcția imună.

Îmbunătățirea Performanțelor Sportive: Atleții pot beneficia de suplimentarea cu magneziu pentru recuperarea musculară și prevenirea crampelor.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Alex 20 decembrie 2023 at 15:14

    Vitaminele din corpul nostru au un rol extrem de important si multi nu inteleg ca nu le putem lua doar din mancare in ziua de azi.

  • Leave a Reply