Nebunia din trafic

1 noiembrie 2010

De ceva timp în Bucuresti e un trafic care dă peste cap totul, de la nervi la sistemul de viaţă al oamenilor. Ce faci daca nu te mai ţin nervii? Strângi din dinţi, iei o pastilă de cap sau mai nou scoţi pistolul.  După o vară mai aerisită ca niciodată, semn că românii au mai avut ceva bani puşi deoparte pentru o vacanţă, bulevardele bucureştene au început să se aglomereze.
Nu că nu am ştii că aşa se întâmplă la fiecare început de septembrie sau mai exact când încep şcolile, însă anul acesta colac peste pupăză mai sunt şi lucrări de infrastructură, fix pe arterele principale din oraş, mai bine zis …pe toate, care lasă în urmă gropi şi guri de canal deschise, nesemnalizate. Sau te mai trezeşti cu câte-o cisternă în faţă, muncitori (unii făcându-şi somnul de frumuseţe alţii încercând să lucreze ceva) sau buldozere. Toate acestea induc şoferilor şi pietonilor o stare de nervozitate care degenerează, de multe ori, în violenţe verbale şi chiar fizice. Aşadar, este o veselie să circuli în oraş!
Prinşi din nou în vâltoarea traficului bucureşetean, eu cel puţin, îmi reiau activităţile de astă-primăvară din trafic şi îmi reamintesc cât de mult timp liber aveam la volan. Citesc cât n-am citit toată vara, la semafor, în coloană, când ajung mai devreme, că doar n-o să risc să ajung prea târziu, am timp berechet pentru mic-dejun şi alte pagini de carte sau de blog, vorbesc la telefon cu prietenii, că tot n-am timp în timpul zilei, mă mir în stânga şi în dreapta, la maşini sau orice altceva, mă dau pe twitter, pentru că sunt la început şi m-a prins, dar îmi şi odihnesc mintea destul cât să nu mai fie nevoie de siestă.
Iată cât de mult timp liber avem de aici înainte….cel puţin eu da!
Toate astea în cazul în care nu îmi reactivez abonamentul la metrou si ratb. Şi cu toate astea, oricât de calmi suntem la volan, cu o înjurătură tot ne simţim datori atunci când o intersecţie mare se aglomerează aproape instantaneu din cauza unui semafor defect sau când agenţii rutieri dau impresia că mai mult încurcă circulaţia decât să o descongestioneze. Pentru că ei, săracii, sunt insesizabili!
Traficul gâtuit din Bucureşti  şi numărul mare de autovehicule, precum şi  lipsa amenajării unor parcaje şi pasaje rutiere adecvate înfundă încă străzile pe tot parcursul zilei. Şi asta cu precădere dimineaţa, cam între orele 7.30-9.30, dinspre periferie spre centru şi dinspre sud spre nord, şi după-amiaza, de la 16.30 până spre ora 20.00, când se inversează direcţiile de aglomerare. Fără o implementare urgentă a unor soluţii, mersul la viteză foarte mică sau chiar staţionarea între localităţi va deveni o rutină, forţându-ne să alegem soluţii mai verzi probabil – în cazul în care nu ne cumpărăm toţi avioane sau elicoptere. Dar atunci vom  muta problema de jos in sus…

No Comments

Leave a Reply