Călătorii

O zi în Gibraltar

1 septembrie 2016

Când am aflat că suntem la o oră și jumătate de Gibraltar (noi fiind în Marbella) am închiriat o mașină și am plecat. Era demult trecut pe lista de: To DO, prin urmare nu ne-a luat prea mult timp să ne decidem. Acesta este singurul teritoriu britanic situat în partea continentală a Europei, însă nu este un stat, ci doar un teritoriu dependent de Marea Britanie. Se află la sud de Spania, la granița cu Africa de Nord, mărginește strâmtoarea Gibraltar și leagă Mediterana de Oceanul Atlantic. Gibraltar este în prezent revendicat de Spania, ceea ce constituie o cauză majoră a disensiunilor diplomatice hispano-britanice. Ba chiar au avut loc și referendumuri prin care populația teritoriului a respins anexarea la Spania. Va spun doar atât: este superb locul!

gibraltar1

Gibraltar are o suprafață de aproape șapte kilometri pătrați și este înconjurat în totalitate de apă. Chiar dacă este atât de mic, Gibraltar are șase plaje publice și trei porturi. Pe partea de est a stâncii sunt plajele: Eastern Beach, Catalan Bay și Sandy Bay, pe partea de vest sunt plajele: Western Beach, Camp Bay și Little Bay, iar cele trei porturi sunt: Sheppards Marina, Marina Bay si Queensway Quay Marina.

Principala atracție turistică este vârful stâncii, The Rock. Aici se ajunge cu telecabina, iar prețul unui bilet este de 13 lire/persoană. Ariana a intrat gratis :)) Cum ieși din telecabină… surpriză. Te întâlnești cu maimuțele, macacii. Sunt haioase, dar șmechere și năzdrăvane, puse numai pe furat. Orice. De la mâncare, băutură până la genți și aparate foto. Să nu mai zic că una mai #dubioasă (am gasit-o lângă o sticlă de bere) a atentat la telefonul și păpușa Barbie, ce ne însoțeau în această deplasare.

gibraltar2

macacii

De sus, tot peisajul este absolut superb și spectaculos. Ți se taie instant respirația. Atunci am înțeles de ce Lady D și prințul Charles și-au început luna de miere din Gibraltar, iar John Lennon și Yoko Ono s-au căsătorit acolo. Pentru Gibraltar ai nevoie de pasaport, fără să fie necesară vreo taxă sau viză. Cum ai trecut de graniță se află aeroportul. Mai degrabă o pistă care prin mijlocul ei treci cu mașina când intri în țară. Practic treci și prin aeroport și prin bulevardul principal. Dacă se întâmplă să aterizeze un avion, se pune pur și simplu o barieră:)) Unde duce pista? Direct în mare.

Imediat ce am coborât în oraș am plecat să colindăm puțin pe celebra stradă Main Street. Era pe final de program, așadar nu am prins prea multe magazine deschise. Însă plimbarea a fost relaxantă. Prețurile sunt ceva mai mici ca în alte țări, mai ales la băutură, țigări, parfumuri, cosmetice și electronice pentru că nu au taxe adăugate. Paradis fiscal. Iar la casă te trezești că îți mai face o reducere. Evident, în funcție de cât cumperi.

Pentru cină, TripAdvisor ne-a recomandat bucătăria indiană. Un restaurant extrem de mic, cu patru mese, nimic fancy, dar se pare cel mai bine cotat din oraș. Am fost sceptică la prima vedere. Cum adică un restaurant indian, atât de mic și lipsit de strălucire poate fi nr 1 pe TripAdvisor?? Dar am zis what the hell:)) știu ei, englezii , ceva. Și da, a fost cea mai bună mâncare indiană pe care am mâncat-o vreodată, iar little A a înfulecat cu două mâini. Poate îi era doar foame!

Cum e Gibraltar? Simplu. Exotic. Cu climă perfectă. O lume mică, aparte. Cu străduțe mici, pietruite și flori de toate culorile. De neuitat.

indiana

indiana1

IMG_0751

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply