Lifestyle

Este modesta pâine dușmanul în alimentație?

4 noiembrie 2024

Cu siguranță pâinea apare în mod regulat în mesele tale, poate chiar de mai multe ori pe zi, dar nu există îndoială că a fost demonizată de unii experți în alimentație sănătoasă, în ultimii ani. Hai să vedem dacă este bună sau rea.  O păstrăm? Cât și când.

 În timp ce există câteva motive pentru care am putea să regândim tipul și cantitatea de pâine pe care o consumăm, este foarte important să ne amintim că plăcerea și satisfacția sunt o parte importantă în menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Un celebru medic nutriționist îmi spunea într-un interviu acum câțiva ani că mâncarea trebuie să fie savurată și, dacă iubești pâinea și nu există niciun motiv medical pentru care să o ocolești, atunci nu ar trebui să te privezi de ea.  Din contră, consumată cu măsură, ea este în continuare, un aliment de bază în numeroase culturi. Și cu toate astea, nu toate tipurile de pâine sunt la fel. Ele au niveluri diferite de procesare, nutrienți și conținut de fibre.

Cum poate fi pâinea parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată? Ca în cazul tuturor lucrurilor, cheia pentru a te bucura de pâine ca parte a unei diete bune și sănătoase ține de varietate și de ce anume mănânci pe lângă ea. Toate alimentele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, nu trebuie evitat complet un anumit tip de aliment sau ingredient, de aceea este bine să luăm în calcul ca dieta noastră generală să fie bogată într-o varietate de alimente hrănitoare care ne susțin sănătatea.

Deși pare că intoleranțele la gluten sunt în creștere, dacă experimentezi dureri de stomac, balonare sau alte probleme digestive după ce mănânci pâine, este mai probabil să fie din cauza unui tip de carbohidrat nedigerabil, decât din cauza glutenului. Acest grup de carbohidrați nedigerabili, care de fapt fermentează foarte tare, pot cauza disconfort pentru cei cu sindrom de colon iritabil, declanșând simptomele cunoscute. Dacă acest lucru îți sună familiar, treci la pâinea cu maia. Este mult mai sănătoasă și evident se digeră mai ușor.

Ce ar trebui să cauți într-o pâine sănătoasă? Păi când vine vorba de calitatea ingredientelor și procesele de fabricație ale pâinii, spectrul este uriaș. În timp ce pâinea albă feliată, produsă în masă și cumpărată din magazin se află la capătul inferior al scalei nutriționale, pâinea cu făină integrală, semințe și cu maia este la celălalt capăt. Iar diferența este uriașă.

Ce fel de pâine ar trebui să evităm? Păi evident cea ultra-procesată. Pentru că și acesta este mai nou pusă pe aceeași listă cu produsele tip chipsuri, băuturi carbogazoase și gustări dulci. Pâinea foarte albă, în special, este făcută din cereale foarte rafinate și conține foarte puține substanțe nutritive. Are foarte puține fibre pentru a hrăni bacteriile intestinale și mult amidon simplu, care este rapid transformat în zahăr și intră în sânge.

Ce pâine să alegem? Îți dau un sfat: Citește eticheta. Alege-o pe cea săracă în aditivi și bogată în fibre, preferabil în jur de 6g de fibre per 100g, dacă reușești. De asemenea, caută să fie cu cereale integrale, grâu integral, multicereale. Este hrănitoare, gustoasă și ideală mai ales la micul dejun. 

Ca în cazul multor lucruri, s-ar putea să constați că toleranța ta personală la pâine se schimbă pe măsură ce îmbătrânești. Și asta pentru că odată cu înaintarea în vârstă lucrurile tind să încetinească și asta include și sistemul digestiv. Dacă ai probleme, încearcă să schimbi pâinea obișnuită cu una care este mai ușor de digerat. Ce trebuie să mai reținem este că pe măsură ce îmbătrânim trebuie să menținem ridicat aportul de proteine. Acest lucru ne ajută să prevenim pierderea masei musculare și ne menține mai sănătoși, mobili, puternici.  Unele rețete de pâine conțin mult mai multe proteine decât altele, așadar verifică eticheta și caută o pâine cu 3g per 100g sau mai mult. Pâinea multicereale, integrală, cu maia și de secară tind să fie cele mai bune.

Porția recomandată? Moderația este cheia. Medicii nutriționiști sugerează 1-2 felii de pâine la o masă principală dar și adaptarea cantității la nivelul de activitate fizică zilnică.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply