Cultură Interviuri

GRAMATICA DE MARȚI cu Dana Rogojan

30 martie 2023

Când am descoperit acest cont pe Instagram, sincer, am ridicat o sprânceană și am devenit rapid curioasă.  Apoi am petrecut mai mult de jumătate de oră pe el, scrolând și citind postări. M-a prins instant și mi-a plăcut fantastic de tare. Da, încă se mai poate face content de calitate și educație pe anumite teme de interes, pe platformele de socializare, în 2023, când dansul și challenge-urile de tot felul, bat cultura, sportul și sănătatea.  Și cum spiritul jurnalistic îmi trezește în continuare curiozități, am invitat-o pe Dana Rogojan, cea care deține platforma – GRAMATICA DE MARȚI – să îmi povestească pe scurt despre inițiativa ei, pentru care o aplaud și o felicit cu tot dragul!

1. Cine ești și cu ce te ocupi?
Foarte pe scurt, eu sunt Dana Rogojan și sunt profesor de limba română și limba engleză. Sala mea de clasă este una mai puțin tradițională. Uneori se numește Meet, alteori se numește Zoom. Dar mai important decât denumirea sălii de clasă este sentimentul de împlinire cu care rămân după fiecare lecție. Iubesc să predau gramatică și să mă relaxez apoi citind o carte bună.

2. Care a fost motivația pentru care ai creat un cont de Instagram dedicat gramaticii limbii române?
Înainte să încep să creez acest tip de conținut, predam într-o sală de clasă clasică și îmi doream să ajung cumva dincolo de zidurile clasei. Dar momentul hotărâtor a fost de fapt un joc care, mai apoi, ne-a prins, pe sora mea și pe mine, în mrejele sale și ne-a făcut să ne jucăm serios. Desigur, jocul avea o motivație reală: greșelile de gramatică pe care le auzeam zilnic în jurul nostru, dar pe care nu puteam să le corectăm pe loc. Gramatica de marți avea să ne îndeplinească visul de-a putea îndrepta/corecta o greșeală gramaticală într-un mod cât mai politicos posibil. Ne-am dorit un loc
în care să se poată discuta limpede și fără temeri despre carențele gramaticale.

3. Ce obiective ai cu acest fel de conținut, în 2023, pe Instagram? Este locul ideal pentru așa ceva? De ce nu TikTok? Acolo este public mai tânăr.
Ne dorim să ajungem la cât mai mulți vorbitori de limbă română, să le insuflăm atenția pentru vorbirea și scrierea corectă a limbii române. În prezent, lucrăm la două proiecte noi în acest sens. Sperăm ca până în toamnă să putem spune despre ce e vorba. Ne-am început călătoria cu Instagram și se pare că încă funcționează foarte bine. Suntem prezente și pe TikTok, dar nu ne-am implicat foarte mult în crearea de conținut pentru această platformă.

4. Ce audiență ai?

Urmăritorii noștri sunt de toate vârstele, dar predomină segmentul 25-34.

5. Există interes pentru gramatica limbii române?
Da, mai mult decât mă așteptam. La început am fost sceptică, dar ce a urmat m-a luat pur și simplu prin surprindere.

6. Cum alegi temele și subiectele?
Mă inspir din viața de zi cu zi, din discuțiile cu elevii mei, din interacțiunile și mesajele de pe pagină sau din textele și comentariile de pe Facebook sau Instagram. Subiectele de acest fel se află la tot pasul.

7. Cum faci să fie totuși un conținut atrăgător, având în vedere postările cu care suntem obișnuiți pe această platformă?
De fiecare dată când planific un subiect, mă gândesc la o persoană care nu a auzit niciodată despre ceea ce vreau să-i vorbesc. De aici pornește totul: metoda prin care voi explica, cuvintele și exemplele pe care le voi folosi, tonul vocii și dinamica clipului. Tot de aici a pornit și grafica noastră.

8. Care au fost până acum cele mai populare postări sau subiecte pe care le-ai abordat?
Cel mai apreciat material de pe pagina noastră este un clip intitulat – Trei cuvinte – care nu există în limba română și care are peste un milion de vizualizări și mai mult de 19k de aprecieri. Iar postarea – eu însumi sau eu însămi? ne-a adus peste 20k de activități în profil și peste 14k de urmăritori.

9. Există vreo greșeală gramaticală frecventă pe care o observi și pe care îți dorești să o corectezi prin intermediul contentului tău?
Virgulele lipsă, virgule prea multe, virgule puse greșit… Am avut o serie de clipuri despre virgulă, dar câteva clipuri nu pot acoperi toată informația necesară. Așa s-a născut e-bookul nostru ilustrat despre virgulă. Mi-e tare drag acest e-book.

10. Cum interacționezi cu urmăritorii tăi? Le dai sfaturi?
Cel mai des interacționăm în story, dar și prin mesaje, comentarii sau live-uri. De asemenea, urmăritorii mei pot rezerva ore de gramatică atunci când au nevoie de lămuriri suplimentare, care depășesc spațiul unui mesaj.

11. Crezi că mediul online, inclusiv platformele de socializare, contribuie la răspândirea unor greșeli gramaticale?
Lipsa studiului gramaticii la vremea potrivită este, în opinia mea, problema cea mai mare. Pe internet, fiecare se prezintă cu ceea ce deține. Posesorul unor cunoștințe solide de gramatică (lucrul acesta este valabil și pentru alte domenii) nu va fi influențat de greșelile care îi ies în cale prin comentarii sau prin diverse clipuri. Dar în lipsa unei baze de acest fel, da, mediul online îl poate influența pe navigatorul nostru.

12. Ai în plan extinderea și pe alte platforme de socializare?
Deocamdată, nu.

13. Ce sfaturi le oferi celor care doresc să creeze un cont similar, axat pe educație și promovarea cunoștințelor într-un domeniu specific?
Să fie perseverenți și să-și aleagă subiectele astfel încât să le facă plăcere să vorbească despre ele oricând și cu oricine.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply