Faci sport? Foarte bine. Nu te lăsa. Rutina săptămânală este benefică pentru un corp armonios dar și pentru o minte sănătoasă. În timp ce unele persoane preferă să alerge în parc, să meargă la înot sau aleg un teren în aer liber pentru diferite exerciții, altele preferă mișcarea la o sală de sport.
O sală de sport este frecventată zilnic de zeci, poate sute de persoane, în funcție de capacitate, ceea ce înseamnă, printre toate beneficiile ei: haine transpirate, echipament folosit la comun, vestiare și băi comune, pardoseli expuse germenilor de tot felul.
Riscul expunerii unor infecții cauzate de bacterii și ciuperci sau chiar viroze este destul de mare, așadar iată câteva sfaturi și reguli pentru o igienă corectă la sală pe care te încurajez să le aplici:
- Spală-ți mâinile, înainte și după antrenament. Astfel îndepărtezi bacteriile și nu le vei răspândi pe corp.
- Chiar și spălată pe mâini, evită să îți atingi fața în timpul antrenamentului. Șterge-te cu un prosop curat, personal.
- Dacă ai părul lung, recomand să îl strângi. Te va incomoda în timp îți ce faci exercițiile, și eviți să lași fire de păr în urma ta.
- Ia cu tine un prosop mare (nu cel de față) pentru a-l așeza pe saltea sau pe aparatele cu care lucrezi, astfel încât să nu preiei transpirația celor dinaintea ta. Mie personal nu îmi place senzația.
- Nu merge machiată la sală. chiar nu este indicat. Nu numai că o să ți se întindă rimelul și fardul, iar fondul de ten se va aduna urât, dar te vei alege cu porii înfundați, erupții, acnee si alergii.
- Mergi la sală cu echipament sportiv adecvat, nu cu hainele obișnuite de stradă și nu gata îmbrăcat și încălțat de antrenament. Ai un vestiar la dispoziție și astfel nu aduci praf și microbi de pe stradă pe podeaua sălii.
- Schimbă-ți hainele după antrenament (și lenjeria de corp) – Medicul meu ginecolog m-a sfătuit să nu rămân niciodată în hainele transpirate pentru că aerisirea zonei vaginale este limitată din cauza pliurilor care păstrează transpirația și umezeala. Această umiditate poate determina modificarea pH-ului, ceea ce poate provoca o creștere excesivă a fungilor și bacteriilor. Dacă nu poți face duș imediat după antrenament, schimbă-te în haine de bumbac, respirabile.
- Spală echipamentul după fiecare antrenament. Obligatoriu!
- Ia cu tine o pereche de papuci (flip-flops). Majoritatea ciupercilor și bacteriilor găsite în vestiare sunt tipurile pe care le întâlnim în fiecare zi: Stafilococ, streptococ, E.coli, precum și virusuri de răceală și gripă. Plus că la duș sunt extrem de necesari.
- Fă duș imediat după antrenament sau cât de repede posibil și dă-i organismului odihna necesară refacerii după efort.
No Comments