Prescurtarea de BCAA vine de la „Branched Chain Amino Acids”, adică aminoacizi cu catenă ramificată. Acest termen BCAA se referă la trei aminoacizi esențiali, și anume leucină, izoleucină și valină. Acești aminoacizi diferă de alți aminoacizi prin faptul că se metabolizează în mușchi și nu în ficat.
- Leucina crește sinteza proteinelor, ajută la construirea și regenerarea mușchilor. De asemenea, susține reglarea insulinei și este unul din cei doi aminoacizi care nu pot fi transformați în zahăr.
- Izoleucina reglează consumul de glucoză, permițând stocarea energiei în mușchi și nu în celulele de grăsime.
- Valina îmbunătățește funcția creierului, reduce oboseala și acționează preventiv împotriva degradării proteinelor.
Acești aminoacizi sunt cunoscuți, în mod deosebit, ca suplimente pentru sportivi, însă nu doar lor le oferă beneficii pentru sănătate. Da, ajută enorm să obțineți forma fizică dorită, daaaaar are și beneficii pentru cei care vor să își mențină un stil de viață alimentar sănătos.
Beneficiile consumului de aminoacizi BCAA
1. Reduc oboseala și cresc performanța fizică
Consumul de aminoacizi BCAA poate contribui la reducerea oboselii fizice și psihice. Și cu toate acestea, beneficiile lor nu se opresc aici. Potrivit unui studiu clinic (Studiul Influence of ingesting a solution of branched-chain amino acids on perceived exertion during exercise, publicat în PubMed, în ianuarie 1997), participanții au raportat cu 15% mai puțină oboseală după un consum susținut de BCAA, după antrenamente, față de cei care au primit o substanță placebo.
La mine sunt nelipsiți în zilele cu antrenament, și din când în când apelez la ei și în zilele în care am foarte mult de umblat prin oraș.
2. Reduc febra musculară
Oh, da! Sunt pansament pentru astfel de zile. Reduce febra musculară după antrenament prin scăderea nivelului de creatinfosfokinază și lactat dehidrogenază, două enzime asociate cu deteriorarea musculară. Potrivit mai multor cercetări, consumul unui supliment pe bază de aminoacizi BCAA poate reduce semnificativ febra musculară după un antrenament fizic intens și poate preveni deterioarea musculară ce survine în urma acestuia.
3. Pot contribui la creșterea masei musculare
Multe persoane care consumă în mod regulat suplimente pe bază de BCAA fac acest lucru cu scopul de a-și crește masa musculară. Subscriu! 🙂 S-a demonstrat științific că aminoacizii BCAA activează enzimele responsabile pentru clădirea masei musculare.
4. Pot scădea nivelul glicemiei în sânge
Aceștia mai pot contribui și la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge. Și asta pentru că leucina și izoleucina pot crește secreția de insulină, ceea ce duce la absorbția sporită de zahăr la nivel muscular, scăzând astfel, nivelul glicemiei în sânge. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății3, din 1985, un adult fără probleme de sănătate ar trebui să consume cel puțin 34 mg de aminoacizi BCAA per kilocorp, în fiecare zi. Cu toate acestea, anumite cercetări mai recente sugerează că doza zilnică recomandată ar putea fi mai crescută, de până la 144 mg per kilocorp, în fiecare zi.
Specialiștii estimează că adulții fără probleme de sănătate ar trebui să țintească spre un consum zilnic de BCAA astfel:
– Pentru femei se recomandă minimum 9 grame de aminoacizi BCAA în fiecare zi
– Pentru bărbați se recomandă minimum 12 grame de aminoacizi BCAA în fiecare zi
Consumul de suplimente pe bază de BCAA este considerat fără probleme, fără a da reacții adverse pentru majoritatea persoanelor. Însă este indicat să te consulți cu medicul de familie înainte de a începe să consumi un supliment pe bază de BCAA, dacă știi că ai probleme cronice de sănătate.
Principalele surse alimentare de aminoacizi BCAA
Există o varietate bogată de alimente care conțin aminoacizi BCAA, cum ar fi:
– Carnea slabă de pui, curcan, pește
– Fasolea și lintea
– Laptele
– Brânza tofu
– Brânza obișnuită
– Ouăle
– Semințele de dovleac
– Quinoa
– Nucile
https://www.healthline.com/nutrition/bcaa
No Comments