Interviuri

Mamografia salvează vieți

3 decembrie 2016

Vârtejul vieții cu agitația și resposabilitățile zilnice ne face să uităm de noi și de nevoile noastre, câteodată complet. Dacă nu ne doare înseamnă că nu avem nimic. Da, într-adevăr, la început nu doare. Însă prevenția este mama tuturor problemelor. Ca în cazul cancerului la sân, care descoperit în stadiul incipient rata de vindecare este de până la 94%.  Mi-am dorit să vorbesc despre acest subiect încă din luna octombrie, luna prevenției cancerului la sân. Și pentru că sunt un om norocos, mi-a ieșit în cale doctorul la care m-aș duce cu inima deschisă oricând. Rar întâlnești medici care să îți vorbească rar, delicat și cu răbdare la toate miile de întrebări pe care poate să le pună un pacient.

Așa am aflat despre protocoalele pe categorii de vârstă în ceea ce privește controlul sânilor: pentru femeile din categoria de vârstă 20-30 de ani se recomandă un examen clinic al sânilor odată la trei ani la medicul specialist senolog; celor cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani, pe lângă autoexaminarea și examenul clinic, se recomandă anual ecografie mamară. Femeilor între 40 și 50 de ani, dar și celor de peste 50 de ani, li se recomandă ca, pe lângă autoexaminare și control clinic, să-și facă anual o mamografie bilaterală care poate fi completată de ecografie mamară, dacă este necesar. Dacă pacientele au un istoric de cancer mamar în familie, ecografia mamară se poate recomanda uneori la șase luni, iar mamografia trebuie efectuată mai devreme cu cinci ani față de vârsta la care mama/sora au avut cancer mamar, fără să se țină seama de vârsta de începere a mamografiei în condiții normale (40 ani).

Invitata mea de astăzi a vrut să devină medic de când era mică. Cu tatăl medic și bunica asistentă medicală nu este de mirare.  În școala primară a făcut curs de prim ajutor, și evident că lucrurile au mers înspre medicină de la sine. După ani și ani de studii în țară dar și în străinătate, acum este medic primar radiologie și imagistică medicală, doctor în științe medicale și fondator Donna Medical Center. Are pasiune și devotament pentru meseria ei. Și multă atenție pentru pacienții săi. Crede că succesul înseamnă să faci ceea ce îți place și să te perfecționezi continuu. Total de acord.

Astăzi, dr. Elena Claudia Teodorescu.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply