Lifestyle

Umbrela. Accesoriu de moda sau obiect indispensabil?

8 aprilie 2011

Umbrela. Astazi obiect personal indispensabil pentru vremea capricioasa.In trecut? Se regasea la curtea regilor, printre accesoriile doamnelor cochete, expresie a locului ocupat in inalta societate.
Iata o mica parte din povestea umbrelei……..ca accesoriu de moda.
Putem spune ca umbrela s-a nascut acum mai bine de 4000 de ani, din ideea de protectie impotriva razelor soarelui, ea fiind prezenta in Grecia antica dar si Egiptul antic.
Ce nu se stie insa este a cui a fost ideea. Se pare ca prima umbrela ar fi fost confectionata din matase de un chinez. Tot in China se pare ca a aparut prima umbrela din material impermeabil, obtinuta prin ceruirea si lacuirea umbrelei din hartie.
Umbrela marginita de cauciucuri era folosita de slujitorii de regi pentru protectia lor de razele soarelui. Mai tarziu acestea aveau marginile prevazute cu o perdea din panza brodata sau din matase.
Umbrela putea fi purtata inchisa sau deschisa, indiferent cum se tinea  era cel mai important accesoriu al femeilor elegante.
In secolele 17-18, femeile din Franta au adus si ele in vizorul tuturor umbrelele ca detaliu de moda. Aveau de-a face si cu ploaia insa cel mai important tot un accesoriu feminin ramaneau.
Sa nu credeti ca a ramas interesanta numai la femei. Prima figura publica masculina care s-a afisat timp de 30 de ani purtand o umbrela a fost scriitorul englez Jonas Hanway. In acest fel nu a facut decat sa schimbe conceptul care sustinea ca umbrelele sunt accesorii strict feminine. Acest obicei a fost raspandit rapid printre barbati.
Manerele erau sculptate din fildes, abanos sau alte materiale pretioase ce puteau fi schimbate in functie de tinuta.
Primul magazin de umbrele s-a deschis la Londra, in 1830. Acesta exista si astazi si se numeste James Smith and Sons.
Mai tarziu, in secolul al XIX-lea, Samuel Fox a inventat spitele metalice pentru umbrele, exact acelea care intrau si in componenta corsetelor pentru rochiile atat de sofisticate ale doamnelor. Deci ….tot pentru garderoba feminina!
Pe parcursul anilor  a intrat si in atentia designerilor de moda, suferind destule transformari. Exista chiar un model de buzunar.
Nu stiu daca umbrela de altadata mai reprezinta un obiect atat de “la moda” pentru noi, ne mai avand aceeasi utilitate si nu cred ca am sa vad prea curand pe cineva purtand umbrela pe strada pe post de protectie impotriva razelor de soare ce sunt criminale vara.
Citind foarte mult despre istoria obiectului numit UMBRELA mi-am dat seama ca mie personal mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada in care rochiile lungi si vaporoase, ce puneau in evidenta formele corpului, accesorizate cu umbrelele lucrate incredibil de frumos faceau ca femeia sa fie eleganta si sofisticata prin linii simple. Ca protectie de ploaie sau ninsoare stiu cum este. Si nu-mi place.
Poate ca totusi cineva v-a inventa umbrela care nu se rupe la furtuna. De fapt spitele!

Voi ce parere aveti?

Jean Paul Gaultier

Umbrela chinezeasca

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Agata Secelean 8 aprilie 2011 at 16:55

    Daaaaa Si mie mi-ar placea sa merg vara cu o umbreluta de soare in loc sa port palarie.Dar acum lumea se uita pe strada ca la o nebuna daca umbli asa.Nu stiu de ce dar e considerat acceptabil doar daca ai trecut de 60 de ani.

    • Reply Lorena 8 aprilie 2011 at 20:19

      Mie mi se par atat de elegante. Poate cine stie ne intoarcem in timp cu moda. Nu ar fi rau. Ar fi chiar mai usor. Te pup Agata!

    Leave a Reply