Interviuri

Cel mai șarmant critic de vinuri, Marinela Ardelean

16 octombrie 2018

Este cel mai șarmant, frumos și tenace degustător profesionist și critic de vinuri pe care am avut ocazia să-l cunosc până acum.  Sunt fascinată și acum, când scriu aceste rânduri, nu mai zic de plăcerea pe care mi-am hrănit-o stând de vorbă cu ea mai bine de o oră. Sunt puține femei în lumea vinului, la noi în țară încă este o raritate, tocmai asta cred că o face să fie atât de bună în ceea ce face. Pentru că nici un bărbat nu poate înlocui și oferi în același timp sensibilitatea, valoarea și frumusețea unei degustări.

S-a născut la Cavnic, în județul Maramureș, bunicul fiind cel care i-a trezit, în timpul copilăriei, pasiunea pentru vin. A studiat în Italia, Franța și China, are un MBA în industria vinului obținut la Trieste, a urmat cursurile Școlii de Somelieri la Milano timp de trei ani, și nu uitat să treacă și prin L’Ecole du Vin din Bordeaux unde a obținut o diplomă în Wine and Food Pairing la Roma. A fost numită “The Best Sommelier of Romania” și a obținut premiul “Sommelier of Honour”, acordat de Worldwide Sommelier Association și FAS (Fondazione Italiana Sommelier) la Roma. A publicat și două cărți bilingve, prima fiind despre împerecherea bucătăriei italienești cu vinurile românești, ”50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, iar a doua este dedicată celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova, Cartea Vinurilor Românești. Este specializată în categoria spumantelor, în special șampanie și prosecco, și predă cultura șampaniei la Italian Chef Academy din Roma.

Și pentru că este un ambasador desăvârșit al tradițiilor și vinului românesc, de anul acesta reprezintă atât în România cât și în străinătate, Vinarsul Brâncoveanu, o băutură recunoscută pentru eleganță în segmentul feminin.

Astăzi, Marinela Ardelean.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply