Interviuri

Dragoș Bucurenci, omul din spatele voluntariatului

30 septembrie 2018

Când primul tău job este în voluntariat, cred că pe acela ajungi să îl faci cel mai bine și să fii recunoscut pentru el la un grad ridicat de profesionalism. A crescut cu un cult al libertății și al democrației pentru că a prins dictatura mult prea puțin. Iar asta l-a ajutat să rămână definitiv împotriva derivelor totalitare. De acolo poate că vine și ‘curajul de a se lăsa văzut’ în toate formele lui, de a-și face treaba de activist civic până la capăt, ba chiar de a lupta pe cât mai multe fronturi.

Dar haideți să vedem mai întâi de unde vine. Unul dintre cei doi fii ai unei familii tipice din regimul comunist, un fel de middle lower, cum spune chiar el, crescut la bloc, în două camere din cartierul bucureștean Tineretului. Un stil de viață compensat cum altfel, decât cu vacanțele de vară la bunicii din Lerești, lângă Câmpulung Muscel, unde ține să noteze că nu-l atrăgeau foarte tare jocurile cu ceilalți copii, ci mai degrabă discuțiile de oameni mari.

A debutat la 17 ani în Dilema Veche, a fost șeful biroului de mediu la Academia Cațavencu între 2005 și 2006, iar în 2007 a semnat un editorial în fiecare luni în Evenimentul Zilei. A scris un editorial lunar din 2008 până în 2010 în revista Elle și din 2010 până în 2015 în revista “The One”. Este licențiat în Istoria și Teoria Artei al Universității Naționale de Arte din București, a urmat un Master în Administrarea Afacerilor în cadrul Stanford Graduate School of Business iar în 2014- 2015 a fost consilierul de comunicare al Comisarului European pentru Politici Regionale. În 2004 a coordonat acțiunea “Nu distrugeți Muzeul Țăranului Român!”, organizată cu sprijinul Fundației Anonimul. Campania a reușit să obțină refacerea sălilor realizate de Horia Bernea și Irina Nicolau.

 În România, a construit două dintre cele mai importante organizații de mediu, Asociaţia “Salvaţi Dunărea şi Delta” și Asociaţia MaiMultVerde, una dintre cele mai cunoscute organizații ecologiste din România. Din 2013, face parte din echipa Khastalia, o companie de training și consultanță în comunicare unde oferă programe de training și consultanță pentru liderii care vor să comunice mai bine, să se facă înțeleși mai bine și să-i facă pe ceilalți să-i urmeze. Așa a ajuns să formeze peste 2.000 de manageri  în public speaking, storytelling și comunicare interpersonală.

Are și experință în televiziune. A prezentat emisiuni precum: Lecția de Prim Ajutor (Pro TV), “Voluntar de profesie” (Prima TV), “România verde”, (RealitateaTV), “Linia verde” (TVR1) dar nu se laudă cu evoluția în Supraviețuitorul (Pro TV) spre exemplu, semn că e mai mult despre realitate decât despre reality-show.

Mie îmi place cel mai mult să îl văd vorbind și acționând ca un voluntar de carieră și cred că implicarea lui, încă din 2015, în Fundația Hope and Homes for Children este cea care i se potrivește cel mai bine.

Astăzi, Dragoș Bucurenci.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply