Frumusețe

Rețeta pentru o viață sănătoasă

21 martie 2017

Spunem de multe ori că dacă nu ne doare ceva, înseamnă că suntem sănătoși și deci – de ce să mergem la doctor? Dar în multe dintre cazuri, mai exact boli, la început nu doare. Deloc. Nici măcar nu ne deranjează. Cum face, spre exemplu, cancerul la sân. Prevenția nu începe după 40 de ani, ci cu mult mai devreme, cam de la 25 de ani. Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele care alcătuiesc sânii încep să crească anormal într-o manieră necontrolată. De aceea cred că orice femeie responsabilă ar trebui să își țină sănătatea sânilor sub control, o dată pe an. #mergetilamedic

Cancerul mamar în stadiu incipient este în cele mai multe cazuri depistat printr-o mamografie sau ecografie, depinde de vârstă, cel mai frecvent simptom fiind nodulul mamar nedureros. Mamografia se efectuează doar la recomandarea medicului, cu pacienta stând în picioare sau în poziția șezut, sânii urmând a fi comprimați între două plăci de plastic, timp de câteva secunde. Durata medie de examinare a ambilor sâni este de maximum cinci minute. Ecografia este o investigaţie non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezintă riscuri, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor, iar în cazul nodulilor de mici dimensiuni aceștia nu sunt descoperiţi.

Simptomele cancerului mamar sunt multiple: nodul la nivelul sânului sau axilei apărut de curând, modificarea mărimii sau formei sânului, modificarea pielii de pe sâni (o cută sau o pată), scurgeri sau sângerări la nivelul mamelonului, modificări ale mamelonului (retracția sau inversia), precum și cruste la nivelul mamelonului.

Cancerul mamar este o boală vindecabilă dacă o descoperim la timp. Și pe lângă controlul anual obligatoriu, aș zice eu, mai există și palparea, însă aceasta depistează doar formațiunile mari.

Revin la mamografie și vă spun că există mamografie digitală clasică, adică 2D, cu două imagini din direcții diferite (una de sus în jos și cealaltă de la stânga la dreapta), mamografia cu tomosinteză, adică 3D, ce presupune obținerea de multiple imagini ale fiecărui sân din direcții diferite în timp ce tubul cu raze X se mișcă într-un arc de cerc în jurul sânului, timp de câteva secunde, efectuând mai apoi reconstrucția 3D a acestor imagini și mamografia cu substanță de contrast care este indicată mai ales în monitorizarea tratamentului pacientelor oncologice datorită preciziei superioare.

Mamografia cu tomosinteză permite diagnosticul incipient și precis al tumorilor de dimensiuni reduse, crește rata de depistare a formelor subclinice de cancer de sân (care încă nu se palpează și nu au simptome), detectează mai bine formele de cancer multifocal (când există mai multe leziuni în același sân), are o acuratețe mai mare în caracterizarea leziunilor depistate în ceea ce privește forma, dimensiunile și localizarea acestora, reduce senzația de durere prin exercitarea unei presiuni mult mai ușoare asupra sânului față de metodele clasice mamografice.

Mamografia cu substanță de contrast este unică în România la clinica Affidea și este indicată în cazul mamografiilor neconcludente, evidețiind zonele de vascularizare neobișnuită, totul într-o procedură rapidă, aproape cât o mamografie obișnuită. Metoda este o alternativă eficientă la RMN de sât folosit de multe ori ca metodă suplimentară de investigare în cazul mamografiilor ambigue, frecvente la femeile cu țesut mamar dens sau nodular.

Cei mai cunoscuți factori de risc pentru cancerul de sân?

  • antecedente de cancer mamar și ovarian în familie
  • obezitatea
  • lipsa alăptării
  • debut menstrual precoce/declanșarea târzie a menopauzei
  • utilizarea terapiei de substituție hormonală
  • consumul de alcool

În România peste 9000 de femei sunt diagnosticate, în fiecare an. Peste jumătate pierd lupta cu boala pentru că ajung la medic prea târziu (în stadiile 3 sau 4). 94% din cazuri pot fi vindecate dacă diagnosticarea se face în primele două stadii. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancer la populația feminină din țara noastră sunt asociate cancerului mamar.

Toate aceste informații importante le-am aflat de la Dr. Adriana Cojocaru, medic primar Radiologie si Imagistica la Affidea Fundeni și Teo Trandafir, brand ambasador Affidea, în cadrul unui eveniment foarte bine organizat și util.

Și ca totul să fie ușor de înțeles și “digerat” ne-am răsfățat cu bunătățile preparate de Mazilique și am preparat cu mânuțele noastre aluatul pentru pâinea delicioasă pe care am devorat-o la final alături de branza Camembert. A fost delicioasăăăăă!!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply